Voor Sligro maken we regelmatig videoreportages. In januari werden we gevraagd een reportage te maken over de duurzame makreelvangst. Om die te realiseren reisde het team, bestaande uit onze productieleider Ishèle, de filmploeg en enkele afgevaardigden vanuit Sligro naar de Franse haven Boulogne-sur-Mer om er in het holst van de nacht te filmen.  Een kort verslag van onze Ishèle.

Daar zit een luchtje aan

17 januari, 12.00 uur. Samen met onze regisseuse besluiten we vooruit te reizen om alvast een aantal mooie locaties te spotten. Aan het eind van de middag komt de rest van de crew ook aan. Precies op tijd om te prachtige zonsondergang vast te leggen. Nadat we met het hele team hebben gegeten, rijden we naar de visveiling bij de haven. Een grote hal, ijskoud en doortrokken van de geur van vis. Een geur die niet alleen in onze kleding zou gaan zitten, maar ook in onze apparatuur, zo zou later bij de terugreis blijken… Op deze visveiling vindt het interview met Sligro’s leverancier van makreel plaats.

It’s a wrap

23.00 uur. Het interview zit erop. We wachten nu op de vissersboot, een flyshooter. De gevangen vis wordt in de haven van Boulogne-sur-Mer direct geveild en op transport gezet. Op deze boot mogen we ook filmen. Helaas heeft de boot vertraging, ze liggen vast voor een sluis en komen uiteindelijk pas rond 01.00 uur aan in de haven. Maar ons lange wachten wordt beloond! Eenmaal aan boord wil de enthousiaste bemanning ons alles laten zien en werken ze super mee. Even lijkt het nog spannend te worden, want de makreelvangst blijkt niet erg groot. Gelukkig is er genoeg voor een paar mooie shots.

Opwarmen

Zodra we alle beelden hebben geschoten is het tijd om samen met de bemanning op te warmen met koffie en thee. Om 3:30 zijn we klaar. Een paar uur slapen en dan terug naar Nederland. Ben je benieuwd naar het resultaat?  Bekijk de reportage over duurzame makreelvangst.


Viviènne van Nisius
Senior content manager
Ishèle Bueno de Mesquita
Productieleider foto/ video