Als we snel beslisten konden we binnen iets meer dan een maand naar een andere bedrijfsruimte. Minder meters en ook nog eens goedkopere meters. En een fraaie ruimte! Geen gedoe met de opzegtermijn van het huidige huurcontract, het was dezelfde verhuurder. De dag voor Kerstmis werd het nieuwe huurcontract getekend en begin februari zaten we één pand verder op onze nieuwe locatie. Van 53 naar 33B. Verder niets gewijzigd. Onze operations manager was best trots. Terecht. De gemiddelde bedrijfsverhuizing neemt normaal meerdere maanden in beslag.

Inmiddels zitten we er alweer een tijdje. Het pand is ingericht en aangekleed, er is een prettige verdeling van werkplekken en die frisse ruimte schreeuwt je toe: ‘Laten we er weer vol tegenaan gaan!’. Het bedrijf en het team snakt naar tastbaar, fysiek houvast. Zoals een nieuwe start op een nieuwe locatie. Maar drie maanden verder realiseren we ons dat de virtuele Covid-werkelijkheid nog steeds domineert. Het dagelijkse tafereel van lege bureau’s is niet fijn, maar in een nieuw kantoor is het eigenlijk nog veel erger. Je hebt je locatie nog niet in actie gezien. Je hebt je nieuwe ruimte nog niet gevuld horen worden met discussies, argumenten, onenigheid, balorigheid, humor. Je hebt je salesteam nog niet horen juichen omdat ze die deal niet meer verwacht hadden. Er moet verdomme leven in de tent.

Maar we verhuisden van een leegte naar een leegte. Het oude pand – we zaten er zo’n 20 jaar – is niet goed uitgeluid en het nieuwe pand is nog op geen enkele manier ingewijd. Niet met onze collega’s, niet met onze leveranciers, niet met onze relaties en niet met onze klanten. Opmerkelijk hoe zo de ziel uit het momentum wordt gehaald.

Je wilt de collega’s zien kloten met hun nieuwe werkplek. Bureaus en stoelen opnieuw afstellen. Clean desk policy? Het zal wel, maar die foto’s van mijn tweejarige dochtertje of mijn beide hondjes moeten ergens een plek krijgen. Je wilt snel gaan experimenteren met het toepassen van een nieuw ritme van aan- en afwezigheid. Wie werkt wanneer thuis en om welke reden? Want dat thuiswerken gaan we volhouden, roept iedereen. En je wilt een housewarming. Kijk mensen, hier zitten we, hier maken we mooie dingen voor jullie.

Je wilt het eigenlijk gewoon weten: past deze bedrijfsruimte ons als de spreekwoordelijke jas. Gaan we hier hetzelfde archief aan herinneringen opbouwen als op het oude adres? En dezelfde successen vieren. Dat wil je gewoon weten.

We gaan u uitnodigen. Echt waar. Het is nu even sfeerproeven met de foto’s van onze eigen Jasper Bosman. Tot snel op 33B.

Joost Driessen