Raven van Dorst en Nikkie de Jager als presentatieduo. Dat was in elk geval een vondst die werkte in de nieuwe opzet van het jaarlijkse Edisonfeest. En niet verrassend kwam dat vooral door Raven, die lekker zichzelf mocht zijn, hoewel ze iets te veel binnen de lijntjes kleurde. Pittige roast momenten bleven uit, maar de verbale plaagstootjes waren alsnog grappig en welkom en hielden de vaart in de show waarin de Nederlandse Edisonwinnaars bekend gemaakt werden. Het incasseringsvermogen van zowel de genomineerde artiesten als van het verwende publiek van entertainmentprofs werd dus nauwelijks op de proef gesteld. Nikkie had naast Raven overigens best wat meer podium mogen pakken. Gewoon, omdat we inmiddels weten dat ze daar uitstekend toe in staat is.

Geen Will Smith taferelen dus tijdens de AFAS Edisons Pop 2022. AFAS? Alweer AFAS? Ja, de Nederlandse cultuurmecenas, niet meer weg te denken uit het live en venue-circuit, is de nieuwe en prominente naamdrager van dit prestigieuze Nederlandse muziekfeest. Niet alleen naamdrager, maar ook nog eens gastheer in het eigen AFAS Theater in Leusden, onderdeel van het immense hoofdkantoor van de softwaregigant. Of, zoals de NVPI-uitnodiging het bedrijf karakteriseerde: ‘een partner van de kunsten die oprecht betrokken is, met zorg steunt en vrijheid geeft’.

Dat is mooi en dat is nobel. Maar dan schrijft uitgerekend ondergetekende een korte blog over het overigens geweldig verzorgde Edisonfestijn. Ondergetekende die als ondernemer moest ondervinden wat voor lijdensweg het werd om de software van AFAS te implementeren en te laten functioneren zoals je dat graag wil binnen een klein en simpel MKB-bedrijf. Customer succesmanagers met de beste bedoelingen, nou ja, met bedoelingen, konden daar niets aan veranderen. Het was ook niet de eerste keer dat een softwarebedrijf mij een auto verkocht om vervolgens stomverbaasd te reageren op mijn aanname dat daar ook vier wielen bij zouden worden geleverd. Dan komt dat ogenschijnlijk grenzeloze sponsor- en marketingbudget in een ander daglicht te staan en denkt deze N=1 ondernemer dat een deel van dat budget misschien beter…. Affijn, u begrijpt het. Genoeg gezuurd!

De show, het eten, het feest, maar bovenal de AFAS-medewerkers die alles begeleidden. Dat was allemaal dik in orde en het dient gezegd dat de Nederlandse muziekindustrie inmiddels een aantal keren in staat is geweest om de belangrijkste Nederlandse muziekprijs succesvol in een nieuw jasje te gieten. Entertainment Business was daar als elk jaar bij en wat ons betreft houden we dat zo. Ook al moeten we daarvoor naar Leusden. 

Lucht dat op Driessen? Mooi, ben je ’t kwijt.

Joost Driessen