De nieuwste editie van EB Live is bij onze abonnees met een plof op de mat gevallen. Lees hier de intro van de platformmanager EB Live & Entertainment Business, Arnold le Fèbre
Vrijheid
Het was te ver om in de auto te stappen om even een kijkje te nemen in het Belgisch-Limburgse Brustem, want anders had ik dat zeker gedaan. Niet om de ramptoerist uit te hangen, maar om te kijken hoe het in vredesnaam mogelijk was om op een oude militaire vliegbasis in een paar uur tijd een illegale rave voor 10.000 mensen op te tuigen.
Want dat was precies wat er aan de hand was in het kleine plaatsje Brustem, in de gemeente Sint-Truiden, op zo’n veertig kilometer van Maastricht. De elf loodsen die eerder als onderkomen voor gevechtsvliegtuigen hadden gediend, werden op vrijdagavond 28 april in recordtempo omgebouwd tot podia. Nog diezelfde avond kwamen de eerste bezoekers aan op de voormalige militaire basis. Op het hoogtepunt van het feest liepen er ruim 10.000 mensen rond op het complex.
Je zou verwachten dat de autoriteiten snel zouden ingrijpen; omwonenden hadden steen en been geklaagd, medische hulpdiensten moesten zeker tien keer ingrijpen en zes mensen belandden in het lokale ziekenhuis wegens overmatig drugsgebruik. In plaats daarvan werd besloten om het evenement gecontroleerd te laten uitdoven. ‘5000 tot 10.000 mensen op een bebost domein van 400 hectare krijg je niet zomaar weg’, aldus burgemeester Ingrid Kempeneers van Sint-Truiden. De laatste 1.500 aanwezigen verlieten uiteindelijk pas ‘s maandags het terrein.
Eind mei was het opnieuw raak. Deze keer in het Franse dorpje Villegongis. Een boer trof tot zijn eigen verbazing op een donderdagavond een groot aantal voertuigen op zijn weiland aan. Binnen een mum van tijd werden er podia opgebouwd en stroomden duizenden bezoekers de wei op. Twee dagen later liepen er bijna 60.000 technofans rond. Ook deze keer greep de politie niet in. Rode Kruis-vrijwilligers moesten ruim 250 keer in actie komen. Een bezoeker raakte zwaargewond toen hij tijdens een dutje in het hoge gras werd overreden, twee anderen werden gebeten door een adder.
De illegale raves in België en Frankrijk zijn natuurlijk geen spontane feestjes. Het gaat om ’teknivals’, grootschalige en gratis festivals zonder vergunning, die in heel Europa worden georganiseerd op afgelegen plekken. De grootste drijfveer bij de organisatoren? Vrijheid. Geen eindtijden, geen geluidsnormen, geen controle. Dat het af en toe uit de hand loopt, hoort erbij.
In Nederland is het een stuk lastiger om een grootschalig teknival te organiseren – en misschien is dat wel beter ook. Tijdens WiSh Outdoor – dat dit jaar zijn 15-jarig jubileum viert, zie pagina 26 – hoef je bijvoorbeeld niet bang te zijn dat je door een slang wordt gebeten. Maar toch, een festival voor duizenden bezoekers in zo’n snel tempo uit de grond stampen? In deze tijden van personeelsschaarste zou ik het wel weten; welk bedrijf biedt de teknival-bouwers een contract aan?