STAYOKAY MAAKT VAART

In 2017 kwam de groei van Stayokay in een stroomversnelling terecht. Met een omzetstijging van ruim 6% ten opzichte van vorig jaar werd er op financieel gebied wederom een flinke stap gezet. 2017 was eveneens het jaar van duurzame initiatieven, grondige hostelrenovaties en een merkpositionering voor een bredere doelgroep. Algemeen directeur Marijke Schreiner blikt terug én kijkt vooruit.


ALGEMEEN DIRECTEUR MARIJKE SCHREINER

'WE DENKEN ALTIJD VANUIT ONZE GASTEN'

Is 2017 een jaar om trots op te zijn?

“Absoluut! We hebben er met alle collega’s, bijna 1000 inmiddels, voor gezorgd dat we een bijzonder geslaagd jaar achter de rug hebben. We zijn financieel succesvol, duurzaamheid is goed verankerd en we worden met een 8+ beoordeeld in gastenenquêtes, waarbij medewerkers als zeer betrokken naar voren komen. Daar ben ik heel tevreden mee. Deze resultaten zijn bovendien een goede voedingsbodem om ook in 2018 succes te boeken.”

Hoe verklaar je de financiële groei?

“Die groei komt door twee zaken. Ten eerste is er een stijging van 5% in het aantal overnachtingen. Dit jaar hebben we 450.000 gasten ontvangen, samen goed voor bijna een miljoen overnachtingen. We zien vooral een groei in de steden, met name in Amsterdam. Alle hostels hebben het goed gedaan, maar Amsterdam steekt er bovenuit.

Daarnaast besteden onze gasten meer tijdens hun verblijf. Dit komt deels door een iets hogere prijs van de overnachtingen, maar ook door de investeringen in de kwaliteit van het eten en drinken en de sfeer in het bar- en restaurantgedeelte. Onze gasten komen vaker voor een kop koffie, lunch of een diner.”

Wordt het gastenbestand behalve groter ook breder?

“Ja. Wat ik merk is dat de naam Stayokay bij steeds meer Nederlanders de goede lading krijgt. Men weet wat Stayokay is en wat hostels te bieden hebben en beseft dat je niet per se een kamer hoeft te boeken om over de drempel te stappen. Je kunt er ook vergaderen, dineren, mensen ontmoeten, noem maar op. Dit trekt uiteenlopende soorten gasten aan. We zijn dus veel meer dan alleen een plek om te overnachten.


We richtten ons de afgelopen jaren uitdrukkelijker op Nederlandse gezinnen. We merken dat dit steeds beter gaat. Gezinnen ontdekken dat hostels ook privékamers en goede bedden hebben en dat er altijd wat te beleven is in de omgeving van de hostels. Het imago is echt aan het veranderen. Veel gezinnen vinden het een leuke afwisseling om een korte vakantie te houden in een hostel, dat wat gemoedelijker en laagdrempeliger is dan een hotel of bungalowpark.”

“We zijn veel meer dan een plek om te overnachten.”

Stayokay investeert veel in verbouwingen. Hoe wordt dit aangepakt?

“We denken altijd vanuit onze gasten. We kijken naar de belangrijkste doelgroepen per locatie en onderzoeken hun wensen. En die lopen natuurlijk uiteen: een internationale reiziger heeft andere wensen dan een gezin of een grote groep. We vinden het dan ook heel belangrijk dat een hostel de sfeer van zijn omgeving ademt. Aan ons om hier een organisch, passend geheel van te maken. En zo ontstaat een verbouwingsplan. Er bestaat hiervoor dus geen standaard formule.”

Verschillen de renovaties per hostel?

“Ja, per hostel is het anders, afhankelijk van de gasten die er komen. Elk hostel is sowieso weer een verrassing en heeft een sterk eigen karakter. Het zijn wel vaak dezelfde ruimtes die je aanpakt bij een verbouwing. Meestal zijn dit de publieke ruimtes omdat men daar de meeste tijd doorbrengt. Als gast blijf je graag in een kamer die gezellig is, een goed bed heeft en is voorzien van een goede douche, maar je blijft overdag niet op de kamer. Je gaat naar de openbare ruimtes om te kijken wat er te doen is en om mensen te ontmoeten.”

“2018 staat in het teken van grote renovaties”

Welke verbouwingen zijn er in 2017 geweest?

“In Amsterdam Oost hebben we dit jaar het laatste deel van de kamers gerenoveerd. Ook in Haarlem zijn de kamers gerenoveerd en opgeleverd. En het hostel in Utrecht huisvest sinds dit jaar een nijntje-kamer. Een van de trekpleisters van Utrecht is het nijntje museum en we merkten dat veel van onze gasten daar naartoe gaan. We hebben contact gezocht met Mercis, de merkeigenaar van nijntje. Mercis reageerde ontzettend enthousiast en samen hebben we de nijntje-kamer gerealiseerd. De kamer is een groot succes, met gasten uit alle hoeken van de wereld. Over de bezetting hebben we niet te klagen.


Op het moment van het uitkomen van dit jaarverslag is de verbouwing in Stayokay Amsterdam Vondelpark al helemaal klaar. In het hostel aan het Vondelpark hebben we de kamers gerenoveerd en tevens het restaurant en de bar grondig aangepakt om er een plek van te maken waar niet alleen onze hostelgasten, maar ook de inwoners van Amsterdam de hele dag door welkom zijn.”

Dus het hostel wordt ook een plek voor locals?

“Bij alle verbouwingen kijken we hoe we locals kunnen ontvangen voor eten, drinken, werken, ontmoeten, etc. Dat is leuk voor hen omdat ze een plek hebben om naartoe te gaan, maar het is ook leuk voor de hostelgasten om locals te ontmoeten en vice versa. Die mix vinden we heel belangrijk en zoeken we op.


Ons bar/restaurant The 5th is een goed voorbeeld van een plek met een gemixte gastengroep. We hebben bewust gekozen voor een eigen naam, zodat mensen niet denken: hier moet je slapen om naar binnen te mogen. De naam zelf is trouwens ontstaan omdat we een aantal keren op nummer 5 gelokaliseerd zijn geweest, zoals Neude 5 in Utrecht en Zandpad 5 in Amsterdam. Inmiddels is de The 5th in Den Haag ook open en volgen later Amsterdam Oost, Maastricht en Rotterdam. In 2017 hebben we hiervoor veel voorbereidingen getroffen.”

Zijn er dit jaar duurzame stappen gezet?

“Zeker. We zijn onder meer overgegaan op circulaire werkkleding voor alle collega’s en zijn alle nieuwe fietsen gemaakt uit de oude fietsen. We proberen leuke duurzame ideeën te bedenken. En dat die werken, blijkt wel uit het feit dat we ieder jaar onze CO2-uitstoot zien dalen.


We hebben al een aantal jaren een duurzaamheidscoördinator fulltime in dienst om duurzame initiatieven te ontwikkelen. Ik denk dat dit echt uniek is. Deze coördinator werkt samen met de duurzaamheidscoördinatoren in de hostels.

Zij werken aan vier onderwerpen om ons hopelijk in 2025 volledig klimaatneutraal te maken. Deze pijlers zijn Close the Loop (circulair werken), Mission Zero (voorzien in eigen energiebehoefte), H2O (gezonde waterkringloop) en Feel Good (sociale betrokkenheid). Ze komen ieder kwartaal bij elkaar om te bespreken hoe we gast en medewerkers het beste kunnen betrekken bij deze duurzaamheidsthema's. Deze herhaling blijkt zeer succesvol. Medewerkers worden hier dan ook meteen over ingelicht. Daarnaast stellen we eisen aan onze leveranciers om zaken op een duurzame wijze te regelen.”

“We zoeken een mix van hostelgasten en locals”

En de gasten doen ook mee?

“Ja, we proberen onze gasten erbij te betrekken. Vooral niet belerend, want daar houden we niet van. Maar alle beetjes helpen. Zo stimuleren we gasten om hun afval te scheiden en moedigen we ze aan om korter te douchen. We hopen zo bij te dragen aan een stukje bewustwording en mogelijk zelfs gedragsverandering.”

Wat staat er in 2018 op de agenda?

“2018 staat in het teken van grote renovaties. We gaan Gorssel verbouwen, de renovatie in Dordrecht afronden, de publieke ruimtes in Den Haag voltooien en met de kamers starten. Stayokay Maastricht wordt helemaal verbouwd, zowel de kamers als de publieke ruimtes. Daarnaast gaan we de openbare ruimtes in Amsterdam Oost aanpakken en in het najaar maken we een start met Terschelling. En Utrecht krijgt er een nieuwe themakamer bij. In samenwerking met het Spoorwegmuseum wordt daar de Spoorwegmuseumkamer gerealiseerd.


Sommige renovatieprojecten zijn in 2018 klaar en andere lopen door tot in 2019. Maar we gaan nu vaart maken. En natuurlijk doen we dat allemaal vanuit de vraag: wat wensen onze gasten?”