Superunie vertegenwoordigt een groot aantal onafhankelijke supermarktorganisaties in Nederland. Die supermarkten – de leden – vertegenwoordigen samen ruim 1.600 winkels en beschikken over een marktaandeel van bijna 30%. Voor de leden maken we maandelijks het magazine Boodschappen, een van de grootste supermarktmagazines van Nederland. Onlangs verscheen het juninummer en de redactie laat zien wat er allemaal bij de totstandkoming van deze editie kwam kijken.

Eind januari beginnen we met de eerste brainstormsessies voor het juninummer. We onderzoeken welke thema’s interessant zijn, welke trends er spelen en welke seizoensproducten er zijn. In maart gaan we fotograferen. Best een uitdaging, want maart roert zijn staart en het juninummer is natuurlijk wel een zomernummer… Dit jaar hadden we geluk. Een deel van de fotografie deden we in de studio, maar voor een aantal producties konden we een speciaal hiervoor afgehuurde locatie gebruiken. Voor het ultieme zomergevoel. En precies op die dagen was het supermooi weer! Over ultiem zomergevoel gesproken… De zon straalt werkelijk van de pagina’s af.

Ook in juni verschijnt de wijngids. Dit is een klein boekje dat twee keer jaar verschijnt (in de zomer en de herfst) en buitenom Boodschappen wordt gehecht. We maken 14 versies, voor alle supermarktketens die zijn aangesloten bij CIV Superunie. Dat betekent 14 x 5 sets x 5 wijnflessen. En dat is één grote uitdaging. De te fotograferen wijnflessen worden naar ons opgestuurd. Sommige wijnen komen direct van de leverancier, sommige wijnen komen van de supermarktketen, sommige wijnen komen vanuit Superunie zelf. En nooit tegelijk. Sommige worden op kantoor afgeleverd, terwijl ze naar de fotostudio moeten en sommige doosjes blijken bij de buren te staan. Als alle ruim 300 flessen binnen zijn, worden ze aan de hand van een heel uitgebreide lijst zorgvuldig gesorteerd en gelabeld voor de shoot. De wijngids is altijd een leuke en fijne productie, maar het is en blijft constant opletten geblazen of echt de juiste wijnen in de set staan. Er zitten veel wisselingen en dubbelingen in, dus dat is een precies werkje.

Als eind mei dan – eindelijk – het nummer verschijnt, zijn wij alles allang weer vergeten en druk bezig met allerlei andere gave producties. Maar toch… zodra je het magazine met minimagazine in handen hebt, zorgt dat altijd weer voor een trots gevoel!