Google heeft recent aangekondigd dat hun grootste update in tijden er aan zit te komen. De suggestietool van Google krijgt zelfs een update die volgens hen groter is dan alle updates van de afgelopen 5 jaar bij elkaar! Frankwatching heeft een artikel gepubliceerd waarin ze op het gebied van SEO hier dieper op ingaan. Wij hebben hieronder de belangrijkste punten neergezet.

In de uitgebreide video komen verschillende kopstukken van Google aan het woord. De Vice President of Engineering, Cathy Edwards, geeft aan dat de verdere implementatie van artificial intelligence in de algoritmes van Google invloed gaat hebben op minimaal 7% van de zoekresultaten.

Maar om wat voor invloed gaat het dan? Op het gebied van SEO zijn er een aantal interessante punten te benoemen.

  • Exacte zoektermen zijn straks niet meer nodig
  • Alinea’s worden apart geïndexeerd
  • YouTube video’s worden door Google ingedeeld op ‘hoogtepunten’
  • Spelfouten worden nog minder belangrijk

Exacte zoektermen zijn straks niet meer nodig

De algoritmes van Google worden door de AI verbeterd waardoor je nu alsnog de juiste informatie kunt verzamelen bij opdrachten waar je niet de juiste zoektermen voor weet. Als je als ‘leek’ over een bepaald onderwerp dus zoekt met een omschrijving over het onderwerp, begrijpt Google waar het over gaat en geeft je het juiste antwoord. Cathy geeft als voorbeeld de zoekterm: ‘fruit that looks like an orange pufferfish’, waardoor het algoritme weet dat je zoekt naar de naam van de ‘kiwanovrucht’.

Hou dus bij het creëren van content rekening met het feit dat je veel context meegeeft. Maak gebruik van synoniemen, bijvoeglijk naamwoorden en metaforen om het voor de lezer en Google duidelijk te maken waarover gesproken wordt.

Alinea’s worden apart geïndexeerd

Google kan nu ook beter de verschillende topics per pagina onderscheiden, waardoor een zoekterm met een zeer specifieke vraag uit kan komen op een pagina waarbij het hoofdonderwerp geen antwoord geeft, maar één alinea in de tekst wel. Bijvoorbeeld een antwoord op een vraag in een forum, of als jouw tekst verschillende vragen duidelijk beantwoord in aparte alinea’s. Het is dus vanaf nu nog belangrijker om een heldere structuur te hebben met vraag en antwoord of titel en onderbouwing netjes onder elkaar. Zo kan Google het artikel hoger ranken dan anders het geval zou zijn op bepaalde zoektermen. Overigens valt dit direct in lijn met optimalisatie voor Voice-Search. Deze SEO pak je dan dus ook meteen mee!

YouTube video’s worden door Google ingedeeld op ‘hoogtepunten’

De aparte indexering voor alinea’s wordt ook toegepast op YouTube video’s. De AI herkent de verschillende onderdelen van de video’s en kan dus aan de hand van een zoekopdracht een specifiek deel van een video voorstellen als resultaat. Deel je video’s dus duidelijk in op verschillende onderwerpen en help Google een beetje met timestamps om de hoogtepunten uit jouw video’s voor te bewerken en zelf te bepalen.

Spelfouten worden nog minder belangrijk

Dit was al behoorlijk op orde bij Google, maar zoals Cathy aan heeft gegeven is dit een update voor de suggestietool die groter is dan alle voorgaande updates in de afgelopen 5 jaar.

Uiteraard heeft dit vooralsnog vooral invloed op SEO bij Engelstalige websites en zal Nederland pas later volgen, maar dit neemt niet weg dat je nu al voorbereid kunt zijn op de aankomende veranderingen en hierop kan inspelen met jouw content! Wil je alles vanuit de eerste hand horen, bekijk dan hieronder de video.

Bron: Frankwatching, YouTube