Rik van den Berg is artdirector bij iMediate. Hij houdt zich bezig met verschillende producties, waaronder het magazine Boodschappen, dat onlangs een make-over onderging.
Als je het magazine vergelijkt met een aantal jaar geleden, wat zijn dan de verschillen?
“Vorig jaar hebben we Boodschappen een volledige restyling gegeven, dus wat dat betreft is alles veranderd. We schaven en tweaken constant aan de vaste rubrieken van het magazine, niet alleen om met de trends mee te gaan, maar ook om het afwisselend te houden voor de lezer.”
Wat is er precies veranderd aan Boodschappen?
“We hebben de gehele bladformule aangepast. Vanaf de eerste brainstorm tot het moment waarop de magazines van de drukpers rolden, zijn we ongeveer een jaar bezig geweest. Waar we eerst meer een magazine vol recepten waren, zijn we nu veel meer gefocust op het geven van informatie en het helpen van de lezer. Door het gebruik van een duidelijke indeling en meer storytelling, geven we het magazine een aangenaam en gebalanceerd bladritme.”
Wanneer besluit je om te restylen?
“Een ongeschreven regel luidt dat je ongeveer om de drie jaar een ‘soft’ restyle doet. Hierin behoud je nog wel dingen zoals het stramien, de kleuren en de typografie, maar sluit je aan op de trends van dat moment. In theorie zou je ongeveer om de vijf jaar een complete restyle moeten doen. Maar dit staat niet in steen gebeiteld. Wij hebben een meer adviserende rol. De klant bepaalt wanneer een restyle noodzakelijk is; dit kan al na twee jaar zijn of pas na zeven.”
Hoe blijf je geïnspireerd als artdirector?
“Aan inspiratie geen gebrek, alles wat ik waarneem wordt opgeslagen! Inspiratie kan overal vandaan komen, variërend van een originele verpakking, een filmpje op YouTube, de structuur van een vel papier of een schaduw die op een bepaalde manier valt. Mijn hoofd zit vol met beelden en ideeën waarvan ik misschien nu nog niet weet waarvoor ik het kan gebruiken, maar het is een eindeloze bron waaruit ik kan putten.”
Welke trends zie jij voor 2021?
“Als reactie op het afgelopen jaar, is 2021 kleurrijk, positief en nostalgisch. Qua typografie gaat het helemaal los, van retro disco en 80’s typografie tot futuristisch en dynamisch.”
Welk project is je bijgebleven? “Ik werk meer aan periodieken dan aan losse projecten, dus voor mij zijn het eerder concepten en artikelen die me bijblijven. Voor MagaZiNe (het culinaire foodinspiratiemagazine van Sligro) hebben we bijvoorbeeld vorige maand een listing pagina gemaakt met als thema ‘refresh’, hoe gaan we het nieuwe jaar in met een frisse blik. Het doel was om een top 10 samen te stellen van oplossingen waar een horecaondernemer inspiratie uit kan halen voor 2021. Hieronder zijn de grove schetsen te zien, waarna de uitgewerkte schetsen volgen.
Wat waren de uitdagingen van dit project?
“Dit project week af van het format dat wij normaal gebruiken. Het was soms even passen en meten om de tekst en het beeld in één vorm te gieten. Er was heel veel beeldmateriaal aangeleverd en dat moesten we naadloos zien te verwerken.”
Hoe heb je deze uitdagingen kunnen oplossen?
“Door te kiezen voor een dadaïstische uitstraling, aangezien deze kunststroom juist gebruikmaakt van verschillende stijlen door elkaar heen. Daarnaast vond ik de paralellen en de filosofie mooi aansluiten met deze tijd en het thema van vernieuwing.”
Kun je eens schetsen hoe voor jou een project van begin tot eind verloopt?
“Als artdirector ben ik er vanaf het begin tot het einde bij, van brainstorm tot het moment waarop het naar de drukker gaat. Na het brainstormen begin ik altijd met het schetsen en het maken van moodboards. In het geval van de listing pagina’s had de hoofdredacteur al een redelijk beeld van de pagina-indeling. Aan de hand van een grove schets die hij had gemaakt, ben ik de pagina’s gaan uitwerken. Zo krijgt ook de klant een duidelijk beeld van wat hij kan verwachten.
Vanuit de door mij gemaakte schetsen en moodboards, wordt het idee aan de klant gepresenteerd. Na goedkeuring worden de teksten uitgezet door de redactie. Wanneer de teksten geschreven zijn, gaat het hele pakket door naar de fotostudio. Voordat de fotografie begint, is er een fotografiebriefing, waarbij de moodboards worden toegelicht aan de fotograaf, stylist en de foodstylist. Zodra een beeld klaar is, word ik erbij geroepen om akkoord te geven of aanpassingen te doen.
Zodra alle beelden geschoten zijn, gaan de teksten en de beelden naar de vormgevers die de pagina’s opmaken. Wanneer ik akkoord heb gegeven over de opmaak, gaat er vervolgens nog een eindredacteur door de tekst. Vormgeving voert de correcties door, waarna er nog kleurbewerking over de beelden gaat. Daarna gaat het door naar de klant voor akkoord of overige aanpassingen. Als alles klaar is, loop ik eerst nog door de digitale versies heen voor een ‘final check’, waarna het hele blad klaargemaakt wordt voor de drukker.”
Komt het weleens voor dat de schets en het eindresultaat heel erg verschillen?
“Je begint een schets vaak als je nog niet alle informatie hebt, dus het eindresultaat zal altijd anders zijn. Het moet er ongeveer hetzelfde uitzien als de schets, omdat de klant dit heeft goedgekeurd. De vormgevers en fotografie hebben input en soms heeft iemand tussendoor nog een goed idee. Het komt af en toe voor dat dit idee ver van het oorspronkelijke concept afligt, maar dan proberen we het toch. Zo laten we de keuze uiteindelijk bij de klant.”
Hoe verloopt het contact met de klant?
“In het geval van de listing pagina’s hield de projectmanager contact met de klant. De manager licht de klant in over wat eraan zit te komen. Ook is de klant aanwezig bij de presentatie van de moodboards. In het geval van de listing pagina was de klant gelijk enthousiast!”